top of page

Интервю БТА

January 15, 2018

София, 16 януари /Пенка Момчилова, БТА/

Минко Ламбов ще пише

Концерт за пиано и цигулка

за Светлин Русев и Йоръм Сон

 

            Минко Ламбов ще пише Концерт за пиано и цигулка за именития наш музикант Светлин Русев и талантливата южнокорейска изпълнителка Йоръм Сон. Това "разкри" композиторът в интервю за БТА по повод на скорошната световна премиера - на 24 декември в руския град Кострома, на неговия Концерт за цигулка и оркестър номер 1 Camposelice - "Фатални страсти", създаден специално за Светлин Русев, вдъхновен от майсторството му и от неподражаемия звук на неговата цигулка Camposelice - "Страдивари - 1710". Концертът е в класическа форма от три части - "Ревност", "Молитва", "Изстъпление".

            Самият Светлин Русев е бил солист на Костромския губернски симфоничен оркестър. Дирижирал е Павел Герщейн, главен художествен ръководител на оркестъра, по чиято покана е било българското участие на седмия Международен музикален фестивал "Кострома - симфоническая".

            Произведението е високо оценено и в България - откри звукозаписния сезон на БНР. Записът е осъществен в началото на тази година в Първо студио на радиото - със Светлин Русев и Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин. Продуцент на записа е Марио Ангелов. Това е първото произведение от подобен мащаб, посветено на Светлин Русев.

 

                                                Следва интервюто:

 

            Въпрос: Г-н Ламбов, какво ви вдъхнови за създаването на Концерта за цигулка и оркестър номер 1 Camposelice - "Фатални страсти" за Светлин Русев, освен майсторството на музиканта и ценния му инструмент? Кога ви дойде идеята - може би при конкретно изпълнение - на концерт, или слушайки запис, в разговор и т.н.?

            Отговор: Запознанството ми със Светлин Русев датира от март 2015 г. , но с течение на времето доказва, че не е било случайно. Ден след нашата първа среща аз се "престраших" и го помолих да изсвири соловата партия на цигулката в танца "Молба" от моята попопера "Рибарят и неговата душа". На другия ден се срещнахме в зала "България", накратко му разказах сюжета (за това как Душата моли Рибаря отново да я прибере в себе си и т.н.) и тогава неговата цигулка засвири над главата ми.

            Бяхме в мраморната зала на Концертния комплекс "България". Аз свирех на рояла, а той - на половин метър от мен. Никога няма да забравя това първо изсвирване на тази пиеса. Истински вдъхновяващо! Точно както си го представях! Няколко дни по-късно аз натоварих студийната техника в колата и заминах за Шумен, където Светлин беше жури на конкурс за цигулари - за да се възползваме от неговите единствени свободни три часа и да запишем "Молба"-та. Записа осъществихме в залата, където се провеждаше конкурсът. И до днес това е нашият единствен запис на това парче.

            Не след дълго в главата ми се роди идеята да напиша нещо специално за Светлин Русев. Коментирах тази идея с най-близките си приятели, които добре познават и Светлин, и всички бяха единодушни, че аз трябва да напиша концерт за цигулка и симфоничен оркестър. Споделих идеята със Светлин, а той каза: "О-о-о-о, много мило! Никой не е правил за мен подобно нещо!".

 

            Въпрос: Кога композирахте концерта, колко време работихте по него?

            Отговор: В интерес на истината, написах първата и третата част за около седмица. Имах двоумение за втората (бавната) част. Всичко ме водеше към пиесата, която вече бяхме записали. Споделих със Светлин и двамата заедно решихме, че именно "Молба"- та ще е в основата на втората част на концерта. Помня, че точно на 5 април 2016 г., на рождения ден на Светлин, концертът беше завършен. 

            Разбира се, впоследствие имаше кратък период на оркестриране и малки поправки. Имайки предвид цигулковите възможности на солиста, усложнихме соловата партия, тъй като при Светлин Русев винаги може още и още! В негово изпълнение творбата изтича като по вода. Брилянтно, страстно, дори агресивно на моменти! Виртуозността му е на такова ниво, че рядко хора, които не са музиканти, могат да си дадат сметка какво точно се случва на сцената и по какъв начин този човек "вади душата" на инструмента. Както се шегуваме с приятели, когато той излезе на сцената и вдигне цигулката си, за да засвири, създава у нас усещане за истински самурай - уверен в себе си и невероятно прецизен. 

            Иначе мнението на моите колеги е, че концертът е изключително труден и абсолютно си личи, че е написан специално за него. В произведението има всичко - ясно изразен тематичен материал, хармонични и ритмични предизвикателства, виртуозни моменти, контрастни теми, на моменти плътна, на моменти доста прозрачна оркестрация. Носи се едно усещане за стилизирано танго, като се прокрадват и доста джазови елементи, но определено чувството за съвременна - разбираема - класическа музика е водещо. Такива бяха мненията на костромската публика и на колеги-музиканти веднага след премиерата.

 

            Въпрос: "Издайте" повече за заглавието на творбата и на отделните части? Има ли някакъв "сюжет"?

          Отговор: Заглавието е съставено от две "закодирани" части. Camposelice - това е името на уникалната "Страдивари", на която свири Светлин. Тя е един невероятен инструмент, който носи в себе си вековна история, който сякаш има своя собствена душа, която оживява, в момента, в който е докосната от ръцете на своя избраник. В действителност аз се докоснах до звука на Camposelice, когато заедно със Светлин изсвирихме за първи път танца "Молба", но четири дни по-късно се случи истинският "сблъсък", причинен от поредното превъплъщение на този уникален инструмент в ръцете на Светлин. В зала "България" той изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус със Софийската филхармония. Чувството, от което всички бяхме поразени, е неописуемо!          

            Втората закодирана част от заглавието - "Фатални страсти", е подчинена на основната тема в концерта - ревността и изобщо крайните човешки емоции. Въпреки това, не бих казал, че концертът има конкретен сюжет. По-скоро - посока. Винаги съм се възхищавал на творчеството на Достоевски. Работейки върху темата за ревността, в главата ми "се прехвърляха" различни сюжети от негови произведения - "Идиот" и фаталната страст на Рогожин към красавицата Настася Филиповна, "Братя Карамазови", когато баща и син застават един срещу друг, привлечени от Грушенка. Именно крайните състояния, в които героите на този любим мой автор изпадат, тези техни "изстъпления" са вдъхновението за фината сюжетна линия на концерта.

          Има филм от далечната 1949 г. със заглавие "Фатални страсти" - с Ава Гарднър и Грегъри Пек под режисурата на Роберт Сьодмак. Той е на базата на романа "Играчът на рулетка" на Достоевски. За мен това заглавие, това словосъчетание най-точно и кратко описва човешките съдби, които се решават от случайността, чиято метафора е игралната зала.  

 

            Въпрос: Кога и къде ще се изпълнява отново на живо концертът - в чужбина, в България, на фестивали и т.н.?

            Отговор: В преговори сме за българската премиера. Още нямаме пълна яснота кога, къде, с кой оркестър и с кой диригент. Идеите за оркестър и диригент са няколко, а локациите две - зала "България" или зала 1 на НДК. Единственото сигурно е, че солист ще бъде Светлин Русев!

 

            Въпрос: Записът със Симфоничния оркестър на БНР ще излезе ли на диск, кога?

            Отговор: Очакваме излизането на компактдиск с произведението. Но дотогава има да се свърши много техническа работа по записите. Надявам се в рамките на 2018 г. дискът да бъде факт.

 

            Въпрос: "Повдигнете завесата" за бъдещите си общи проекти със Светлин Русев, Павел Герщейн, както и между вас тримата.

            Отговор: Що се отнася до проектите ни с Павел Герщейн, вярвам, че нашата съвместна работа тепърва предстои. Павел Герщейн е прекрасен диригент и музикант и аз му споделих, че съм изключително щастлив да работим заедно, защото не се случва често диригентът да усети от първия миг идеята и чувството на композитора, а той го направи.

            С Павел се запознахме в София през март 2017 г. Тогава той дирижира Софийската филхармония в зала "България". Ден по-късно беше първият музикант, който прегледа партитурата на моя концерт за цигулка и няколко минути след това отправи покана към мен за премиера в Русия. Никога няма да забравя този момент! Павел също така бе изключително впечатлен от майсторството и високия професионализъм на Светлин Русев, така че там се надявам да се случат редица концерти, които Павел ще дирижира и в които Светлин Русев ще бъде солист.

            Отделно от това в Кострома се запознахме с много нови приятели и ценители на класическото изкуство, които имат желание там да реализираме два други наши проекта - попоперата "Рибарят и неговата душа" и непоставения досега балет "Буря" по Ал. Н. Островски, който се оказа, че е написал пиесата именно там - в родния град на своя баща! Това е и една от най-големите ми мечти - този балет да бъде представен за първи път в Русия! Има и други интересни предложения, но докато не станат факт, няма да говоря.

            Два дни след премиерата Светлин имаше концерти в Република Корея с невероятната пианистка Йоръм Сон. Тогава се чухме по телефона и аз импулсивно предложих да напиша нов концерт - двоен, за пиано и цигулка, специално за тях двамата. Когато се видяхме на 31 декември, минути преди Нова година, Светлин ми каза, че Йоръм е прегърнала идеята за концерт за тях и са го обявили от сцената в Сеул, пред неколкостотин човека. Така че връщане назад няма! Предстои ми композирането на двоен концерт за цигулка и пиано!

 

            Въпрос: Друго интересно, което искате да добавите?

            Отговор: Искам да благодаря на Светлин Русев и Павел Герщейн, че ми подариха най-хубавия коледен подарък. Премиерата се състоя на Бъдни вечер - 24 декември 2017 г., а Коледа посрещнахме в спалния вагон на влака Кострома - Москва. В самия град прекарахме чудесно. Разходихме се по замръзналата река Кострома, посетихме Ипатиевския манастир, бяхме поканени на "чаена церемония" от нашите нови приятели и, разбира се, не пропуснахме руската баня!

            Заедно с мен и Светлин на премиерата в Русия беше и най-добрият ми приятел, партньор и голямата любов на живота ми - моята съпруга Ана Топалова. Тя е неотлъчно до мен и моите успехи през последните години, които аз наричам общи. В повечето ни проекти тя отговаря за режисурата, сценария, либретото, актьорската игра - "Рибарят и неговата душа", "Дивите лебеди", балета "Буря" и т.н. Освен това нейна "запазена марка" са и вкусната, домашно приготвена храна, семейният уют, ролите на чудесния партньор и майката - "орлица". При мен е по-просто! Аз пиша музика и карам кола. Старая се да съм добър баща и съпруг и да се развивам постоянно. 

БНР -"Алегро виваче" - Светлин Русев осъществи премиера и студиен запис на нов цигулков концерт от Минко Ламбов

January 09, 2018

Едно ново произведение беше създадено, вдъхновено от таланта на чудесния наш цигулар Светлин Русев - носител на приза "Музикант на годината 2006". Концерт за цигулка и оркестър №1 "Camposelice" от младия композитор Минко Ламбов беше представен пред публика премиерно на 24 декември 2017 година в руския град Кострома, а дни по-късно, точно след новогодишните празници, беше осъществен и негов запис - в Първо студио на БНР. На Светлин Русев партнира Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин, а продуцент на записа е Марио Ангелов. 

Интервю с композитора Минко Ламбов и цигуларя Светлин Русев

Авторът Минко Ламбов сподели, че за него това е било незабравимо изживяване. Самата възможност да работя със Светлин и самото ни запознанство за мен е един дар божи. С колеги от оркестъра коментирахме, че аз наистина съм щастлив композитор, който има възможност да работи с любимия си музикант.


Светлин Русев, който в момента е концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария и професор в Женевската консерватория, свири на цигулка "Страдивариус - Camposelice" от 1710 г. и има изключително натоварен график, който го отвежда в най-отдалечени краища на света. Въпреки това той се довери на младия български композитор и пое отговорността не само да изсвири премиерно първия му цигулков концерт, но и да го запише за фонда на БНР. Това е прецедент, тъй като са ми посвещавали творби - имаше план и за друг концерт, който обаче беше отложен, така че на Минко Ламбов е първият ми концерт, който носи и №1, което значи, че може да има и други опуси - отбеляза цигуларят.

Какво още разказаха Минко Ламбов и Светлин Русев за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.

"Camposelice"- "Фатални страсти"

January 10, 2018

На 24.12.2017 г.  в град Кострома – Русия се състоя Световната премиерата на „Концерт за цигулка и оркестър №1“ – „Camposelice“ от Минко Ламбов, посветен на световноизвестния български цигулар Светлин Русев и на неговата уникална цигулка Страдивари от 1710 г. Солист беше самият Русев, който отново успя да омагьоса публиката и да спечели завинаги сърцата на нови почитатели. За репетициите и самата премиера от България специално пристигна и авторът – Минко Ламбов. Той имаше възможност да изработи отделните части от партитурата заедно с диригента, Светлин Русев и прекрасния Костромски губернски симфоничен оркестър.

Концертът мина с огромен успех и спечели овациите на изправената на крака руска публика. Самото събитие бе заключително за седмото издание на Международния музикален фестивал „Кострома –симфоническая“ и се проведе под диригентството на маестро Павел Герщейн – главен художествен ръководител на оркестъра, по чиято лична покана бе осъществено и българското участие във фестивала. Създадоха се нови контакти с различни организации и се обсъдиха бъдещи творчески проекти между Минко Ламбов, Павел Герщейн и Светлин Русев.

Произведението беше високо оценено и в България, тъй като бе избрано за откриване на звукозаписния сезон на Българско национално радио. В периода 02-05.01.2018 в Първо студио на БНР бяха осъществени записите на „Концерт за цигулка №1“ отново със Светлин Русев и Симфоничния оркестър на БНР, под диригентството на маестро Марк Кадин. Продуцент на записа бе Марио Ангелов.

Композиторът Минко Ламбов създава произведението „Camposelice”- “Фатални страсти“ специално за Светлин Русев, вдъхновен от неговото високо инструментално майсторство и от неподражаемия звук на неговата цигулка „Camposelice” – Stradivari 1710. Концертът е в класическа форма от 3 части, всяка от които с наименование – 1: „Ревност“, 2: „Молитва“, 3: „Изстъпление“.

Please reload

bottom of page